Library

A Központi Könyvtár 1950-ben alakult a múzeum gyűjteményi osztályain őrzött régészeti és történelmi témájú szakkönyvekből, amely 1996-ban a műtárgyvédelmi és a legújabb kori könyvtárak dokumentumaival bővült.

A könyvtári állomány összetétele és nagysága alapján Közép-Európa egyik legjelentősebb régészeti szakkönyvtára. A közel 280 000 kötetet számláló állományt a régészeti és történeti szakirodalom, az 1840 után megjelent szórványperiodika, az 1945 után kiadott múzeumi kiadványok, ill. a műtárgyvédelmi és restaurátori szakirodalom, valamint 100 db CD-ROM, DVD alkotja.

2004 áprilisában kezdődött el a könyvtári adatbázis építése, melyben jelenleg a kurrens könyvek és periodika bibliográfiai feltárása történik. A korábbi dokumentumok fellelhetőségei – egyelőre – a hagyományos katalógusokban állnak rendelkezésre.

MNM adatbázis elérhetősége a huntéka rendszerben: http://hunteka.asp.hunteka.hu/mnm/ (Az adatbázis építése folyamatos, ezért – jelenleg még – nem tartalmazza a könyvtár teljes állományát.)

A Központi Könyvtár 2005 novembere óta nyilvános szakkönyvtár. A gyűjtemény egyediségéből adódóan a periodika, a kézikönyvek, az e-dokumentumok nem, a nyomtatott monográfiák pedig korlátozott számban ill. ideig kölcsönözhetőek.

Megközelíthetőségünk: MNM Bródy Sándor utcai kapuján, a portán keresztül, 1. em.

E-mail: konyvtarinfo@hnm.hu

Telefonszámaink: 32-777-27, -93, -95. Fax. 32-777-94